Sağlıklı yaşam mümkün mü? Sağlıklı bir yaşam için neler yapmak gerekli? Hayatımızı olabildiğince sağlıklı hale getirmenin püf noktaları nelerdir? Hepimizin hayal ettiği sağlıklı yaşamın en önemli üç maddesi…
Her şeyden önce, sağlığımız için ilk sırada doğru beslenme geliyor. Günlük beslenme alışkanlıklarımız, vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri şekillendiriyor. Eğer beslenme düzenimizde sağlıksız yiyeceklere ağırlık verirsek, bedenimizin tüm dengesi bozulabiliyor. Gün içerisindeki öğünlerimizde lifli gıdalar tüketmek, sebze ve meyveleri organik tercih etmek ve yemeklerimizde sağlıklı yağlar kullanmak; sağlıklı beslenmenin en önemli parçaları olarak kabul ediliyor.
Tüm bunların yanı sıra; uzmanlar, sık sık ufak porsiyonlar yemenin en ideali olduğunu da paylaşıyorlar. Öğünlerinizi büyük porsiyonlarda tutmak yerine, daha küçük oranlarda dengeli öğünler olarak tüketmek, ara öğünlere mutlaka günde en az iki defa yer vermek, protein ve karbonhidrat değerlerine dikkat etmek düzenli bir beslenme düzeni oturtmanın ilk aşamaları olarak kabul ediliyor. Bir gün içerisinde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu oranlarda beslenmek oldukça önemli. Ara ve ana öğünleri atlamamak, her öğünü dengeli şekilde tüketmek gerekiyor. Yiyeceklerimizi seçerken katkı maddesi yüksek, işlenmiş gıdalardan uzak durmak vücut kitle endeksinizin ideal hale gelmesine yardımcı olacak ve sağlıklı yaşamın kapılarını size açacaktır. Tuz tüketimini azaltmak da sağlıklı beslenme için kritik önem taşır. Tuzsuz beslenme düzeni, başta tansiyon ve kalp rahatsızlığı ihtimallerini azaltacaktır.
Uykunun önemini unutmayın!
Beslenme kadar önemli bir diğer başlık ise düzenli ve kaliteli uyku olarak tanımlanıyor. Her ne kadar yeme düzenimiz ve tercih ettiğimiz yiyecekler sağlığımızı doğrudan etkilese de, uyku düzenimiz de bir o kadar önemli. Uyku düzenini sağlayamamak, en başta obeziteye, kalp problemlerine, psikolojik bozukluklara ve daha birçok sağlık problemine yol açabiliyor.
Sağlıklı bir yaşam için ideal uyku düzeni gecelik minimum altı saat olarak açıklandı. Altı saatten az süren gece uykuları, sağlığınız için bir tehdit oluşturabilir. Öte yandan on saatten uzun süren uykular ise, fiziksel hareketsizliğe, kalp rahatsızlıklarına ve depresyona sebep olabileceği için tavsiye edilmiyor. İdeal gece uykusu; kesintisiz, doğru ortamda, sağlıklı bir yatakta ve ortalama sekiz saat olmalı.
Sağlıklı bir uyku için uyku düzeni kadar uyku kalitesi de önem taşıyor. Uyuduğunuz ortamın sessiz ve karanlık olması ideal uykuyu beraberinde getiriyor. Fiziksel olarak uyumaya hazır olmanız da uykunuzun kalitesini doğrudan etkiliyor. En doğru uyku kalitesini yakalamak için uykudan önce ılık bir duş almak öneriliyor. Uyku öncesi ekran maruziyetini azaltmak, telefon, bilgisayar ve televizyonu uyku öncesi kısıtlamak oldukça önemli. Ergonomik olarak doğru bir yatak tercih etmek, omurganızın rahatlamasını ve dinlenmiş uyanmanızı sağlıyor.
Düzenli Kontrol
Bireysel çabaların yanı sıra, düzenli doktor kontrolüne girmek sağlığımızı korumak adına oldukça önemli. Düzenli beslenmek ve ideal uyku düzenini yakalamak bireysel olarak sağlığımızı korumak için yapabileceğimiz en ideal hamlelerdir. Belli aralıklarla doktor kontrolüne gitmek, doğru yolda olduğumuzdan emin olmamızı sağlar. Yapılacak check uplar ve kontrol testleri vücudumuzun dengede olup olmadığını bize gösterir. Vücudumuzdaki vitamin değerleri testler olmadan ortaya çıkmaz. Bu testleri yaptırmak beslenme düzenimizin yeterliliğini görmemize yardımcı olur.
Öte yandan olası bir hastalık durumunda erken teşhis, hayat kurtarıcı olacaktır. Bu sebeple kontrolleri aksatmadan yaptırmak, hissettiğimiz rahatsızlıklarda doktorumuza danışmak oldukça kritiktir. Düzenli sağlık kontrolü yaptırmak kimi zaman hiçbir belirtisi olmayan hastalıklarımızın ortaya çıkmasını da sağlayabilir. Gerekli durumlarda doktorumuzun uygun gördüğü tedaviyi aksatmadan almak hayat kalitemizi arttırırken sağlıklı bir yaşamı bize garantileyecektir.