TBMM’den ONAY: 2. EYT paketi yolda! 3600 – 4500 prim günü olanlar emekli oluyor

para ekonomi haberleri sgk haberleri maas haberleri

Erken emekli olmak isteyenlere müjde! Erken emekli olmak için 2. EYT paketine onay geldi. TBMM’den verilen müjdeyle, 3600 – 4500 prim günü olanlar emekli oluyor.

Türkiye’de çalışan vatandaşların emekli olabilmesi için SGK tarafından belirlenmiş olan bazı şartları yerine getirmeleri gerekiyor. SGK tarafından belirlenen şartlar arasında en önemlileri ise; prim gün sayısı, sigortalılık süresi, yaş ve sigorta başlangıç tarihi. Belirtilen şartları karşılayan emekliler, günleri geldiklerinde emekli olabiliyor. Tabi ki bu durum belirli özel durumları olan vatandaşlarda farklı. 

Mini 2. EYT paketi Meclis’te!

Bazı özel durumlar ve yeni yasalar, emeklilik yaşının düşürülmesini mümkün kılabiliyor. Geçtiğimiz yıl TBMM’de kabul edilen EYT yasası ile milyonlarca kişi erken emeklilik hakkına kavuştu. Erken emekliliğin gündemden düşmediği bu günlerde, nasıl erken emekli olunur büyük merak konusu. Şu anda ise Mini 2. EYT Paketi gündemde. Bu yeni paket ile yine milyonlarca vatandaşa erken emeklilik imkanı tanınacak. Peki mini EYT paketi kimleri kapsayacak? 2. EYT ile erken emeklilik şartları ve koşulları neler? İşte erken emeklilik ile ilgili merak edilen son gelişmeler… 

Türkiye emeklilik sistemi nasıl işliyor?

Türkiye’de kadın ve erkek çalışanların emekli olabilmesi için belirli şartları yerine getirmeleri gerekiyor. Bu şartlar arasında; özellikle prim ödemesi ve sigortalılık süresi büyük önem taşıyor. Türkiye’de; erkekler için sigortalılık süresi 25 yıl olarak belirlenmişti. Kadınlar için  ise bu süre 20 yıl olarak aktarıldı. Bunlara ek olarak emeklilik için yaş şartı da bulunuyor. Yaş durumunun sigorta başlangıç tarihine göre değişiklik göstermekle birlikte, emeklilik yaşı 60’a kadar çıkabiliyor.

Mini 2. EYT paketi nedir? Mini 2. EYT hakkında tüm detaylar

Geçtiğimiz yıl TBMM’de kabul edilen EYT düzenlemesi, milyonlarca kişinin emeklilik hakkı kazanmasını sağladı. EYT yasası; 8 Eylül 1999 ve öncesinde SGK girişi olanları kapsıyordu. Tabi ki SGK girişine ek olarak, belirli prim şartlarını da karşılayan vatandaşlar emekliliklerini alabildi. Bu süreçte özellikle de Bağ-Kurlu çalışanlar, 9000 gün prim şartı nedeniyle EYT’den yararlanamamıştı.

Artık emekli olmak için prim eksiği yaşayanların yüzü gülecek! Prim eksikliğinden kaynaklı EYT’yi kaçıran Bağ-Kurlulara erken emeklilik fırsatı kapıda. Mini EYT paketi ya da 2. EYT olarak adlandırılan bu yeni düzenlemeyle emekli olmayan kalmayacak. Bağ-Kurlulara prim indirimi uygulanarak, erken tarihte emekli olması sağlanacak. 9000 gün olan prim şartına, Bağ – Kur’lu vatandaşlara özel 1800 gün indirim uygulanacak. Böylelikle Bağ – Kur’lu vatandaşlar, 7200 günle emekli olabilecek. 5 yıl erken emekli şartı mini EYT paketiyle mümkün olacak.

Bağ – Kur’lu emekliler 5 yıl erken emekli olacak

Bağ – Kur’lu çalışanlar konuyla ilgili gelişmeleri yakından takip ederken, artık beklenen olacak. Yaklaşık 1.6 milyon Bağ-Kurlu çalışanı kapsaması beklenen Mini EYT’te ne zaman çıkacak? Net bir tarih var mı? Araştırmalarına nokta koyacak haber sonunda duyuruldu. Pek çok kişinin yüzünü güldürecek düzenleme, Temmuz ayına kadar TBMM’de görüşülüp Meclis tatile girmeden çıkartılacak. Özellikle de küçük esnafların yüzünü güldürecek fırsat için geri sayım başladı. 

Erken emekli olmanın başka şartları da var

Tartışmaya söz konusu olan Mini EYT paketine ek olarak erken emekli olmanın başka yöntemleri de bulunuyor. Çocuk borçlanması, askerlik borçlanması, kısmi emeklilik, engelli emekliliği, yıpranma payı, bakıma muhtaç çocuğu olan anneler, gurbetçiler için emeklilik, 4500 gün primle emeklilik şartları; erken emekli olmak için kullanılan yöntemler arasında.