SGK tarafından yapılan son dakika açıklamasıyla ortalığı karıştıracak haber duyuruldu. Yapılan açıklama kapsamında; sahte sigortacılık ve sahte işyeri takip platformu kuruldu. Bu platform kapsamında dikkat etmeyen ve usulleri yerine getirmeyen işletme, esnaf fark etmeksizin hem hapis hem de para cezası alacak. İşte SGK tarafından ortalığı karıştıracak açıklamanın detayları…
SGK yapmış olduğu son dakika açıklaması ile birlikte tüm vatandaşları ilgilendiren bir güncellemenin duyurusunu paylaştı. Geçmiş olduğumuz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Prof Dr. Vedat Işıkhan sahte sigortalılık ve sahte işyeri takip platformu kurduklarını paylaşmıştı. Vedat Işıkhan bu çalışma ile beraber, çalışan vatandaşların sosyal güvenlik haklarını sekteye uğratan ve beraberinde haksız yere paralarını almaya çalışan tüm art niyetli iş sahiplerinin tespit edilerek gereğinin yapıldığını paylaştı. Usulleri yerine getirmeyen işyerinde çalışmadığı halde sigorta yapanlar da sahte sigortacılık ve sahte iş yeri takip platformu tarafından takibe alınacak. İşte SGK’nın düğmeye bastığı uygulamanın detayları…
SGK sahte iş yeri takip platformu nasıl işleyecek?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Prof Dr. Vedat Işıkhan’ın yapmış olduğu açıklama sonrasında pek çok vatandaş sahte sigortacılık ve sahte işyeri takip platformunun nasıl işleyeceğini araştırmaya başladı. Peki bu uygulama nasıl işleyecek? Nasıl sahte sigortalı tespiti yapılabilecek?
Sahte sigortalı olan vatandaşlar, tespit edildiği takdirde bağlanan aylıklarından tümünden menedilecek. Ödenmemiş olan maaş ve beraberinde diğer paralar faiziyle birlikte geri alınacak. İlgili vatandaşlar hakkında ise Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu yapılacak. Sahte iş yerleri ve beraberinde sahte sigortalı olarak bildirim gerçekleştiren işverenin ise e – sigorta şifresi, tescil kaydı ve işyeri sicil numarası devlet tarafından iptal edilecek. Meslek mensubu hakkında ise e – sigorta şifresi, iş yeri tescil kaydı ve işyeri sicil numarasının iptali yapılacak.
SGK sahte sigortacılığa geçit vermeyecek
SGK tarafından duyurusu yapılan sahte sigortacılık tespit komisyonu kapsamında; sahte sigorta yapan ya da yaptıran fark etmeksizin para cezasından hapis cezasına kadar yargılanacak.
- Başlangıçtan itibaren sahte olduğu belirlenen işyerinin tescil kaydı, e-sigorta şifresi ve işyeri sicil numarası iptal edilir.
- Sahte işyeri üzerinden ödenmiş primler varsa, bu primler Borçlar Kanunu hükümlerine göre iade edilmeyip SGK tarafından gelir olarak kaydedilir.
- Usulsüz olarak yararlanılan teşvik ve destekler, gecikme cezası ve faizi ile birlikte geri alınır.
- İşyeri ile ilgili asgari işçilik araştırması veya incelemesi yapılmışsa, sahte bildirimler iptal edilerek yeniden hesaplama ve değerlendirme yapılır.
- Vergi mevzuatı açısından gerekli işlemler yapılması için ilgili vergi dairesine bilgi verilir.
- Sahte sigortalı bildirimi nedeniyle SGK’nın ödediği maaş, gelir, geçici iş göremezlik ödenekleri ve sağlık giderleri işverenden yasal faizi ile birlikte tahsil edilir.
- Gerekli görüldüğünde işverenin diğer tüm işyerleri için de sahte işyeri/sahte sigortalılık kapsamında denetim yapılır.
- Sahte sigortalı bildirimlerinde sorumluluğu tespit edilen meslek mensupları (serbest muhasebeci ve mali müşavirler) de işverenle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulur.
- Meslek mensubunun bağlı bulunduğu meslek odasına, disiplin mevzuatı uyarınca işlem yapılması için bilgi verilir.
- İlgililer hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulur.