Kirada zam sınırı kalktı: emeklilik krizleri büyüyor! Emekliler evsiz mi kalacak? 

Kirada zam sınırı kalktı: emeklilik krizleri büyüyor! Emekliler evsiz mi kalacak? 

Kirada zam sınırının kaldırılması gündeme bomba gibi düştü. Emeklilerin evsiz kalmasıyla alakalı bir krizin eşiğinde miyiz? Zam sınırının kalkmasına tepkiler çığ gibi büyüyor. Peki konuyla ilgili neler konuşuluyor?

İstanbul’da konut kiralarında son bir yılda %53, son iki yılda ise %226’lık büyük artış yaşanırken; İPA Başkanı Buğra Gökce kira artışlarına getirilen %25’lik sınırlamanın kaldırılması önerisine sert tepki gösterdi. Gökce bu durumun piyasa koşullarıyla evsiz emekliler ve büyük sosyal sorunlarla karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu.

İstanbul’da konut kiraları kriz noktasında İPA Başkanı’ndan uyarı

İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökce, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada kira artışlarında %25 zam sınırının kaldırılmasının olası sonuçlarına dikkat çekti. Gökce; şehirde çalışanlar, emekliler ve dar gelirli aileler için kiralık konut bulmanın giderek kriz haline geldiğini belirterek İstanbul’da ortalama konut kiralarının 19 bin 918 liraya yükseldiğini ifade etti.

İstanbul’da konut kiralarında büyük artışlar

İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökce; şehir genelinde konut kiralarının son bir yılda %53, son iki yılda ise %226 oranında arttığını açıkladı. Gökce’nin verilerine göre şehrin 39 ilçesi arasında en yüksek ortalama konut kirası Sarıyer’de ayda 51 bin 591 TL ile tespit edildi. Sarıyer’i sırasıyla 41 bin 500 TL ile Beşiktaş, 32 bin 820 TL ile Kadıköy, 30 bin TL ile Bakırköy ve 27 bin 443 TL ile Beykoz izledi. Şehirdeki en düşük ortalama konut kiraları ise sırasıyla 13 bin 856 TL ile Sultanbeyli, 12 bin 961 TL ile Sultangazi, 12 bin 741 TL ile Esenler, 11 bin 765 TL ile Esenyurt ve 11 bin 605 TL ile Arnavutköy ilçelerinde kaydedildi.

İstanbul’da konut krizine Gökce’den çağrı

İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökce, konut krizinin sadece piyasa mekanizmalarıyla çözülemeyeceğine dikkat çekerek öğrenciler çalışanlar emekliler dar ve orta gelirlilerin konut erişim hakkının korunması için olumlu adımların atılması gerektiğini vurguladı. Gökce İstanbul’da öğrencilerin yeterli yurda sahip olmadığını belirterek, barınma hakkının piyasa şartlarına bırakılması durumunda öğrencilerin konut erişiminde daha büyük zorluklar yaşayabileceğini dile getirdi. Birçok öğrencinin konut ihtiyacını karşılayamaması nedeniyle eğitim haklarının tehlikeye girebileceğini ifade etti.

Konut krizi ve emekliler İstanbul’da derinleşen sorunlar

İstanbul’da yaşayanların önemli bir kısmı konut maliyetlerinin artmasıyla gündelik yaşamlarını zorlukla sürdürüyor. Gökce; beyaz ve mavi yakalı çalışanların gelirlerinin enflasyonla paralel artmadığını vurgulayarak, konut kiralarındaki yükselişin özellikle emeklileri olumsuz etkilediğini belirtti. Bugün İstanbul’da her 10 kişiden biri yatağa aç girerken, her 2 İstanbul’ludan biri gıda güvenliği konusunda endişeli.

Gökce, 2001 yılında en düşük emekli aylığının asgari ücretin 1,5 katı olduğunu hatırlatarak günümüzde ise bu oranın sadece 0.61’e düştüğünü dile getirdi. İstanbul’da bir ev kiralamak için gerekli olan emekli maaşı miktarının ise yetersiz olduğunu vurguladı.

Piyasa koşullarıyla birlikte evsiz emekliler ve büyük sosyal sorunlarla karşı karşıya kalabileceğimiz uyarısında bulunan Gökce, İstanbul’da yaklaşık 2,5 milyon yabancı yaşadığını belirterek bu durumun konut talebini artırdığını ve yerli vatandaşların konut erişimini zorlaştırdığını söyledi.

Gökce çözüm olarak hükümetin tek taraflı adımlar atmaktan vazgeçerek yerel yönetimlerle iş birliği yapması ve ortak akıl ile konut krizine yönelik acil önlemler alması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin çeşitli sosyal konutlara konut finansmanına ve üretimine odaklanması gerektiğini vurgulayan Gökce, mevcut politikaların dar ve orta gelir gruplarını olumsuz etkilediğini ve bu anlayışın değişmesi gerektiğini belirtti.