Askerlerin yıpranmaları nasıl hesaplanır, astsubayların yıpranma hesabı emeklilik hesabı nasıl yapılır
Öncelikle şimdiden yardımınız için teşekkürler.Malumunuz biz askerlerin emeklilik tarihi ayrı bir uzmanlık alanı olmuş durumda.Memuriyete başlama tarihim 01.09.2001.Doğum tarihim ise 23.08.1983.Astsubayım.Bugün itibari ile 19 yıl 1 ay memurluk geçmişim var.Prim gün sayım ise 8495.Şu an için derece kademem 2/1.Ne zaman emekli olabilirim acaba.Ayrıca istifa etsem isteğe bağlı iştirakçi olmak istediğimde 25 yılı doldurmam için dışarıdan kaç yıl daha ödeme yapmam gerekiyor.Askerler için yıpranma ve Fhz nasıl hesaplanıyor.Dışarıdan GSS için nasıl ödeme yapmam gerekiyor aydınlatırsanız sevinirim.
Cevap ( 2 )
Merhaba, sorunuz ilgili uzman arkadaşımıza yönlendirilmiş olup kısa süre içerisinde yanıtlanacaktır.
Saygılarımızla
Merhaba, siz 08.09.1999’dan sonra göreve başladığınız için sizin durumunuz 08.09.1999 tarihinden önce işe başlayan askerlerin durumundan farklı olacaktır.
8 Eylül 1999 tarihiyle birlikte, bütün çalışanlar ve askerler için emeklilikte yaş şartı getirildi.
Ayrıca 08.09.1999 tarihinden önce bayan askeri personel 20 yıl hizmetle emekli olabilirken, bu tarihten sonra bayanlar için de 25 yıl fiili hizmet şartı geldi.
Görev unvanlarına göre askerlerin emeklilik yaş hadleri ise Astsubay çavuşlar 43, Astsubay üstçavuşlar 46, Astsubay başçavuşlar 49, Astsubay kıdemli başçavuşlar 55 olarak düzenlendi. Tabii bu yaş hadlerinden emekli olabilmeleri için, asker ve sivil memurların en az 15 yıl fiili hizmetlerinin bulunması gerekiyor. Bulunduğu rütbeden bir üst rütbeye terfi eden personel, yaş haddi bakımından da üst rütbenin yaş haddine tabi oluyor. Terfi edemeyen personel ise yaş haddinden emekliye sevkediliyor.
2008/Ekim ayından önce göreve başlayan askeri personel, sosyal güvenlik bakımından 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi olmaktadır.
İstifa edersem nasıl olur diye sormuşsunuz, işte TSK’dan istifa eden askerler için en önemli konu, eski kanundan kaynaklanan avantajları kaybetmeden emekli olmaktır. Siz eğer istifa ederseniz, 25 yılı tamamlamak için kalan günleri dışarıdan emekli sandığına kesenek ödeyerek yani isteğe bağlı iştirakçi olarak tamamlayabilirsiniz. İsteğe bağlı iştirakçi olmanız durumunda kesenek öderken ayrıca GSS primi de ödemek durumunda değilsiniz.
Şu anda 19 yıl 1 ay hizmetim var demişsiniz, o halde şu an istifa ettiğinizi düşünürsek dışarıdan 5 yıl 11 ay daha kesenek ödeyerek 25 yılı doldurmuş olacağınızdan emekli olabilirsiniz. Bu şekilde 25 yıllık iştirakçilik süresini doldurursanız, Emekli Sandığı şartlarında emekli olmuş olursunuz. Emekli aylığınız bağlandığı tarihte, TSK’da görev yaptığınız süreye ilişkin ikramiyenizi de almaya hak kazanırsınız.
Ancak ben istifa edeyim de SSK ya da BAĞKUR dan emekli olayım diye düşünürseniz emekli ikramiyenizi alamazsınız.
Emeklilik yaşı olarak ise diyelim ki 20 yıl hizmetiniz var, bu durumda 5 yıllık bir fiili hizmet zammı eklenecek ve hizmetiniz 25 yıl yani 9000 gün olacaktır, ancak emekli yaşınızdan bu 5 yılın tamamı değil sadece yarısı düşülecektir, yani 5 yaş erken emekli olmak yerine 2,5 yaş daha erken emekli olacaksınız, işe girdiğiniz tarihte tabi olduğunuz yasaya göre hizmet yılınız ne kadar fazla olursa olsun, emeklilik hesabında yaş en fazla 3 yıl geriye çekilmektedir. Ancak astsubay olarak rütbenizin en ileriye kadar gideceğini varsayarsak siz zaten yaş haddine göre 55 yaşına kadar çalışabileceksiniz, bu yaşta emekliye ayrılacaksınız, bu durumda yaş indiriminin size bir etkisi olmayacaktır.
Saygılarımızla